گیربکس چیست؟

گیربکس یا جعبه دنده وسیله مکانیکی می‌باشد که از چندین چرخ دنده با نسبت تبدیل‌های مشخص تشکیل شده‌است. وظیفه گیربکس کاهش یا افزایش دور می‌باشد. تجهیزات صنعتی برای انجام وظایف خود به توان و گشتاور نیاز دارند. توان آن‌ها از مولدهای الکتریکی و مکانیکی تامین می‌شود. گیربکس صنعتی می‌تواند توان ورودی خود را از الکتروموتورها هیدورموتورها سروو موتورها و حتی به صورت دستی دریافت کنند و با کاهش دور ورودی، گشتاور را .افزایش دهند. واسط بین تجهیز و منبع توان گیربکس یا جعبه دنده می‌باش.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر در امور قیمت و خرید انواع گیربکس و گیربکس sew یا مشاوره تخصصی خرید محصولات، همین حالا با هیپکو تماس بگیرید.

شماره تماس : 09122856616 – 33970218-021

گیربکس

گیربکس یک وسیله مکانیکی است که برای افزایش گشتاور خروجی یا تغییر سرعت (RPM) یک موتور استفاده می شود. شافت موتور به انتهای گیربکس وصل شده و از طریق پیکربندی داخلی چرخ دنده های گیربکس، گشتاور خروجی و سرعت مشخصی را که با توجه به دنده تعیین می‌شود، فراهم می‌کند.

الکترو گیربکس ها چگونه کار می کنند ؟

الکتروگیربکس یا موتور گیربکس عامل انتقال نیرو از منبع تولید کننده نیرو به مصرف کننده بوده و عامل نیروی جنبشی و حرکتی می‌باشد.

الکتروگیربکس به دو دسته: جریان مستقیم و متناوب تقسیم بندی شده که در صنعت و در الکتروگیربکس صنعتی از جریان برق متناوب و به صورت تک فاز و سه فاز استفاده می‌گردد.

  • موتور گیربکس های با توان پائین با برق تک فاز
  • موتور گیربکس های با توان بالا از برق سه فاز استفاده می‌کنند.

گیربکس این توانایی را دارد که در دورهای بالا گشتاور را کاهش داده و یا در دورهای موتور پائین گشتاور را افزایش دهد.

بطور کلی از روی فرمول و بر روی کاغذ حاصلضرب دور موتور در گشتاور دارای عدد ثابتی بوده و این دو عامل بر عکس یکدیگر عمل می‌کنند. باید توجه داشت که در واقعیت میزان توان خروجی الکتروگیربکس به دلیل اتلاف انرژی کمتر است.

از جمله عوامل موثر در انتخاب گیربکس می‌توان به نوع ماشینی که گیربکس برای آن انتخاب خواهد‌شد، دمای محیط کار و شرایط آن مانند وجود گرد و غبار، رطوبت، گرما و سرما، نحوه آرایش محورها و نوع انتقال، مقدار نیروی وارده و در نهایت مشخصات فنی الکتروگیربکس اشاره نمود.

اجزا اصلی گیربکس ها

اجزا اصلی یا مشترک بین تمامی گیربکس ها :

  • چرخدنده ها

گیربکس‌ها اجزای مختلفی دارند که اصلی ترین جز آن‌ها چرخدنده‌ها می‌باشند که بسته به نوع گیربکس، شکل و جنس آن‌ها متفاوت است.

  • پوسته گیربکس

محفظه قرارگیری چرخدنده‌ها در داخل گیربکس که معمولاً از جنس چدن ساخته می‌شود.

  • شافت های ورودی و خروجی

این شافت‌ها می‌توانند به صورت سوراخ (HOLLOW) و یا شافت (Solid) باشند و جنس آن ها از فولاد جهت ایجاد ارتباط با سایر تجهیزات صنعتی است.

  • بیرینگ(Bearing) یا یاتاقان

وظیفه تحمل بارهای شعاعی و محوری شافت‌های گیربکس با یاتاقان را دارد.

  • نشت بند (seal) یا کاسه نمد

برای حفاظت بیرینگ‌ها از عوامل خارجی مثل گرد و غبار و همچنین نگهداری از روغن داخل پوسته استفاده می‌شود.

  • درپوش کنترل روغن و بازبینی

از نام این قطعه مشخص می‌باشد جهت تنظیم روغن داخل گیربکس از این درپوش استفاده می‌شود.

  • کاسه نمد

وظیفه ایزوله کردن داخل محفظه گیربکس‌ها برای عدم ورود گرد و غار و همچنین عدم خروج روغن از داخل پوسته گیربکس برعهده کاسه نمد می‌باشد.

فروش گیربکس صنعتی

گروه صنعتی هیپکو با به کارگیری متخصصین صنایع مختلف و با تجربه فراوان در زمینه گیربکس‌های صنعتی شما مشترین عزیز را در انتخاب گیربکس مناسب برای کاربری های صنعتی راهنمایی می‌کند. با مطالعه این مقاله شما به انواع گیربکس صنعتی کوچک، قیمت گیربکس صنعتی، اطلاعات گیربکس صنعتی، کاربرد گیربکس صنعتی، مشخصات گیربکس صنعتی و همچنین فروش گیربکس صنعتی استوک دسترسی خواهید داشت و در آخر اگر سوالی برای شما در زمینه خرید گیربکس باقی ماند می توانید با مشاوران حرفه ای ما در این زمینه مشورت کنید تا به صورت رایگان شما را راهنمایی نمایند.

تقسیم بندی کلی گیربکس ها

گیربکس‌ها به طور کلی به دو دسته تقسیم و تولید می شوند:

  • گیربکس های کاهنده

این نوع از گیربکس‌ها بین محرک و متحرک قرار می گیرد و دور مورد نیاز را تامین می‌کند که با افزایش گشتاور موجب کاهش سرعت می شوند و در تیپ های مختلفی ساخته می‌شوند.

  • گیربکس های افزاینده

در صنایع بالا دستی و پالایشگاهی نیاز به گیربکس‌های دور بالا می‌باشد زیرا گیربکس‌های افزاینده گشتاور را کاهش می‌دهند و این کاهش گشتاور موجب بالا رفتن سرعت می‌شود که اینگونه از گیربکس‌ها را افزاینده می‌نامند.

انواع گیربکس ها برای کاربردهای مختلف در صنعت

گیربکس‌ها برای کاربردهای مختلف در صنعت طراحی شده‌اند، گیربکس‌ها انواع مختلفی دارند و در بازار به نام‌های گوناگونی شناخته می‌شوند. شرکت‌های سازنده گیربکس در برخی مدل‌ها طرح‌های نسبتا مشابهی ساخته‌اند که در ادامه به برخی از انواع گیربکس اشاره خواهیم نمود.

گیربکس شافت مستقیم Helical

گیربکس شافت مستقیم یا هلیکال (Helical Gearbox)

گیربکس شافت مستقیم از چند چرخ دنده هلیکال تشکیل شده‌است که دارای ساختار مارپیچ یا هلیکال می‌باشند. موتور و گیربکس در یک راستا قرار دارند و یکی از گیربکس‌های پر مصرف در صنایع می‌باشد. چرخدنده‌های ساده با پروفیل‌های مورب باعث می‌شود تا صدای این گیربکس کم‌تر از گیربکس‌هایی باشد که از چرخ دنده‌های ساده استفاده می‌کنند. اساس کار این نوع گیربکس‌ها بدین شکل می‌باشد که با کاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می‌شوند. همچنین تعمیر و نگهداری این گیربکس‌های صنعتی بسیار ساده می‌باشد.

گیربکس کرانویل یا شافت بغل (Helical Bevel Gearbox)

گیربکس کرانویل که با اسم شافت بغل یا ۹۰ درجه نیز شناخته می‌شود تشکیل شده از تعدادی چرخدنده هلیکال و دو چرخدنده پینیون که امکان گشتاور در زاویه 90 درجه را ایجاد می‌کنند. چرخ دنده‌های مخروطی این گیربکس را بسیار قوی و قدرتمند کرده‌است زیرا به منظور انتقال نیرو در محور های متعامد و غیر متعامد و متنافر نیاز به سیستم درگیری دنده‌ها در دو سطح مورب بوده که توسط چرخ دنده‌های مخروطی مارپیچ تامین می گردد. گیربکس کرانویل می‌تواند گشتاورهای بسیار بالایی را تحمل کند. این گیربکس نیز بسیار بی صدا و نرم کار می‌کند.

گیربکس آویز یا شافت موازی (Parallel Shaft Gearboc)

گیربکس آویز یا شافت موازی از سری گیربکس‌های پر کاربرد صنعتی می‌باشد زیرا این گیربکس‌ها به دلیل قابلیت چند محور بودن توانایی ایجاد نسبت‌های تبدیل بالایی را دارند که به موازات این مسئله قابلیت ایجاد گشتاورهای بالایی را نیز دارند و در مواردی که نیاز به گشتاور های بالا و کارکرد به صورت دائک کار می‌باشد، همانند دستگاه‌های میکسر و یا سیستم‌های محرک خطی در جرثقیل‌های سقفی چند کاره انتخاب بسیارعالی می‌باشد. این گیربکس بسیار جمع و جور می‌باشد و امکان خروجی به صورت Z را فراهم می‌سازد. گیربکس آویز نیز از چند چرخ دنده هلیکال و مخروطی تشکیل شده است. گیربکس شافت موازی نیز می‌تواند گشتاورهای بسیار بالایی را تحمل کند. از گیربکس‌های آویز برای تمامی کاربری‌های صنعتی که محدودیت فضا دارند می‌توان استفاده کرد. از گیربکس‌های آویز برای وینچ‌ها، میکسرها و جرثقیل‌ها استفاده می‌شود.

گیربکس حلزونی (Worm Gearbox)

گیربکس حلزونی یا کتابی که از یک ماردون یا پیچ حلزون و یک چرخ حلزون تشکیل شده است. ماردون از جنس فولاد سخت کاری شده و چرخ حلزون از برنج یا برنز ریخته گری شده می‌باشد گیربکس حلزونی (مکعبی) حرکت سینماتیکی خود را از این دو قطعه تامین می‌کند. گیربکس حلزونی نیز امکان زاویه ۹۰ درجه را به خاطر متعامد بودن چرخ دنده‌ای خود فراهم می‌سازد. گیربکس حلزونی در برخی از نسبت تبدیل‌ها برگشت ناپذیر است و خاصیت خود قفل کنندگی دارد که این گیربکس را برای بالابرها و آسانسورها مناسب می‌سازد. همچنین این گیربکس‌ها درکانوایرها و سیستم‌های انتقال مواد کوچک کاربرد فراوان دارند. از دیگر مزایای این گیربکس‌ها قابلیت نصب در هشت حالت متفاوت می‌باشد که باعث استفاده راحت این گیربکس‌ها گردیده است. این گیربکس معمولا برای کاربری های سبک استفاده می‌شود.

گیربکس صنعتیگیربکس صنعتی (Industrial Gearbox)

گیربکس‌های صنعتی بزرگ یا قورباغه‌ای یا شتری از چرخ دنده‌های هلیکال غول پیکر استفاده می‌شود. کاربری این گیربکس‌ها بیشتر صنایع سیمان و فولاد می‌باشد. گیربکس‌های صنعتی برای توان‌های بالا و گشتاورهای خروجی بسیار بزرگ استفاده می‌شود که بنا به سفارش مصرف کننده و به صورت تک و یا کوپله شده با موتور که همان موتور گیربکس یا الکتروگیربکس می‌باشد تولید می‌گردد. گیربکس صنعتی می‌تواند خروجی به صورت Z و U و ۹۰ درجه را با توجه به کاربری فراهم سازد.

گیربکس خورشیدی (Planetary Gearbox)

گیربکس خورشیدی یا سیاره ای که مکانیزم چرخ دنده‌های آن با دیگر گیربکس‌های صنعتی بسیار متفاوت می‌باشد امروزه در صنایع سبک و سنگین برای کاهش و یا افزایش دور در صورت بالا بودن نسبت تبدیل و توان‌های بسیار بالا در فضاهای محدود و راندمان بالای گیربکس بسیار پر کاربرد می‌باشد. این گیربکس راندمان بسیار بالایی دارد. گیربکس خورشیدی از چند دنده سیاره‌ای یک رینگ و پینیون مرکزی تشکیل شده است. این نوع چرخدنده‌ها در دو نوع تک استیج و یا چند استیج طراحی و تولید می‌گردد. این گیربکس چرخ دنده‌های خود را در چند طبقه با توجه به نسبت تبدیل گیربکس جای می‌دهد نسبت تبدیل در هر طبقه گیربکس بین 3 تا 7 متغیر است. گیربکس خورشیدی فوق العاده از نظر جانمایی عالی و مناسب می‌باشد. محدوده نسبت تبدیل بسیار متنوع و تحمل گشتاورهای فوق العاده بالا از دیگر مزایای این گیربکس می‌باشد.