همانطور که می‌دانید الکتروموتورها، دستگاه‌های بسیار مهمی هستند که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند. نقش این دستگاه‌ها در اغلب صنایع، حیاتی است و به دلیل همین حساسیت، باید نگهداری از دستگاه‌ها به نحو احسن انجام شود تا با کمترین خرابی مواجه شوند. موتورهای الکتریکی اگر به خوبی نگهداری نشوند عموما درگیر مشکلات شایعی می‌شوند که یکی از آنها خرابی سیم پیچ الکتروموتور است. در مطلب پیش‌رو بیشتر درباره تعمیر الکتروموتور صحبت خواهیم کرد. تا انتهای این مطلب با هیپکو همراه باشید. 

 

دلایل عمومی خرابی الکتروموتور

همانطور که می‌دانید، الکتروموتورها دستگاه‌های پیچیده‌ای هستند که از اجزای مختلفی ساخته می‌شوند و همه این اجزا باید در کنار هم به صورت صحیح کار کنند تا انرژی مکانیکی مطلوب توسط الکتروموتور تولید شود. اگر هر کدام از این اجزا دچار مشکل شوند، عملکرد الکتروموتور ضعیف شده یا به کل متوقف می‌شود. دلایل مختلفی برای خرابی این دستگاه‌ها وجود دارد که شایع‌ترین آنها عبارتند از:

  • عدم روغن‌کاری مناسب الکتروموتور
  • وجود رطوبت بالا در محل فعالیت الکتروموتور
  • لرزش و ایجاد ارتعاش در حین فعالیت الکتروموتور
  • اعمال اضافه جریان به الکتروموتور
  • فعالیت در گرد و غبار و آلودگی‌های دیگر
  • فعالیت در دمای بالا و خنک نشدن صحیح الکتروموتور

الکتروموتورها معمولا در معرض یکی یا همه موارد ذکر شده قرار دارند و همین موضوع باعث می‌شود تا خرابی‌های شایعی در آنها اتفاق بیفتد که یکی از مهم‌ترین این خرابی‌ها، سوختگی سیم‌پیچ این دستگاه‌ها است. 

 

تعمیر الکتروموتور

تعمیر الکتروموتور1

تعمیر الکتروموتور1

یکی از ایرادات شایعی که الکتروموتورها عموما به دلیل استفاده نادرست یا وارد کردن فشار بیش از حد به دستگاه با آن مواجه می‌شوند، سوختن سیم پیچی الکتروموتور است. زمانی که یک موتور الکتریکی با چنین مشکلی مواجه می‌شود باید فاکتورهای مختلفی از جمله محیطی که دستگاه در آن فعال بوده، میزان ولتاژ اعمال شده بر دستگاه و نحوه راه‌اندازی آن مورد بررسی قرار گیرد. سپس، دستگاه باید در چند مرحله مورد آزمایش شود تا عیب موجود به صورت دقیق مشخص گردد. پس از مشخص شدن دلیل خرابی الکتروموتور، اگر مشکل موجود، سیم پیچی دستگاه باشد، این ایراد باید به صورت کاملا استاندارد و بر اساس سیم‌پیچی اصلی کارخانه برطرف گردد. اما پیش از اینکه درباره تعمیر الکتروموتورها صحبت کنیم بد نیست ابتدا بدانیم سیم‌پیچ الکتروموتور چیست. همچنان با ما همراه باشید.

 

جهت دریافت اطلاعات بیشتر در امور قیمت‌ الکتروموتور و مشاوره تخصصی خرید محصولات، همین حالا با هیپکو تماس بگیرید.

شماره تماس : 09122856616 – 33970218-021

سیم پیچ الکتروموتور چیست؟

سیم‌پیچ‌ها در موتورهای الکتریکی مجموعه‌ای از سیم‌های روکش‌دار هستند که در اطراف هسته مغناطیسی آهنی استاتور قرار می‌گیرند تا باعث ایجاد قطب‌های الکترومغناطیسی شوند. در واقع سیم پیچ، مهم‌ترین عضو یک الکتروموتور است که در تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی نقش حیاتی بازی می‌کند. الگو و ساختاری که برای سیم‌پیچی در الکتروموتورها مورد استفاده قرار می‌گیرد بر عملکرد آن از جمله توان دستگاه، گشتاور، سرعت و شتاب آن تاثیر مستقیم دارد. در نتیجه، طراحی و ساخت الکتروموتورها باید به بهترین شکل و کاملا مهندسی شده انجام شود تا موتور الکتریکی، کارایی مد نظر را داشته باشد. 

 

چنانچه پیش‌تر هم اشاره کردیم، سیم‌هایی که در سیم‌پیچ الکتروموتورها مورد استفاده قرار می‌گیرند دارای روکش هستند. یکی از موارد شایعی که کارکرد الکتروموتورها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، از بین رفتن این روکش است. در ادامه مطلب به دلایل مختلف سوختن سیم پیچ الکتروموتورها خواهیم پرداخت. 

 

انواع سوختگی سیم‌پیچ در الکتروموتورها

انواع سوختگی سیم‌پیچ در الکتروموتورها

انواع سوختگی سیم‌پیچ در الکتروموتورها

سوختن سیم‌پیچ در الکتروموتورها به اشکال مختلفی صورت می‌گیرد که عبارتند از:

 

سوختگی کامل سیم پیچ:

سوختن کامل سیم‌پیچ در الکتروموتورها می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عدم روغن‌کاری مناسب، نگهداری از الکتروموتور در شرایط غیر استاندارد و تحمل اضافه بار غیر مجاز، اتفاق بیفتد.

 

مشکل از دست رفتن یک فاز:

زمانی که به دلایل مختلف، یک فاز از مدار الکتروموتور خارج شود، بار متعلق به این فاز به دو فاز دیگر تحمیل می‌شود و در نتیجه این اتفاق، حرارت در سیم‌پیچ بالا رفته و به سوختن روکش سیم‌ها منجر می‌شود. 

 

اشکال در کنتاکتور:

زمانی که در موتور الکتریکی از دو کنتاکتور استفاده شود، اگر یکی از این کنتاکتورها مشکلی ایجاد شود، نصف سیم پیچ دچار سوختگی می‌شود. 

 

ایجاد اتصال کوتاه:

اگر در ساختار سیم‌پیچ، اتصال کوتاه یا اتصال بین سیم پیچ و بدنه الکتروموتور رخ بدهد، سیم پیچ دچار سوختن لکه‌ای می‌شود که این نوع سوختگی باعث توقف فعالیت الکتروموتور می‌گردد. دلیل این اتفاق هم عموما تغییرات ناگهانی ولتاژ یا وجود آلودگی و گرد و غبار در سیم‌پیچ است. 

 

سوختن سیستم راه‌انداز:

این ایراد عموما در الکتروموتورهای تک‌فاز روی می‌دهد. اتصال اشتباه سیستم راه‌انداز و وارد آمدن اضافه بار باعث سوختن سیم‌پیچ راه‌انداز می‌شود. 

 

نکات مهم در تعمیر الکتروموتورها

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و توصیه ما در هیپکو، تنظیم برنامه‌های منظم برای تعمیر و نگهداری الکتروموتورها است. با در نظر گرفتن چنین برنامه‌هایی می‌توان عمر سیم‌پیچ موتورهای الکتریکی را افزایش داد و از خسارات احتمالی که هزینه‌های سنگینی دارند، پیشگیری کرد. اما اگر به هر دلیلی، سیم‌پیچ الکتروموتور ما خراب شد، باید چه نکاتی را در تعمیر آن لحاظ کنیم؟

 

نکات مهم در تعمیر سیم‌پیچ الکتروموتور

نکات مهم در تعمیر سیم‌پیچ الکتروموتور

نکات مهم در تعمیر سیم‌پیچ الکتروموتور

اگر سیم‌پیچ الکتروموتور ما آسیب دید، برای تعمیر آن باید کلاس عایق، مقاومت عایق و مقاومت دی الکتریک عایق سیم‌پیچ با الزامات تعمیر سیم‌پیچ الکتروموتور مطابقت داشته باشد. ضمنا کیفیت بالای روکش سیم‌پیچ می‌تواند تاثیر به‌سزایی در افزایش طول عمر الکتروموتور داشته باشد. 

اگر سیم‌پیچ الکتروموتور سه‌فاز دچار مشکل شده باشد باید از درایور استفاده شود. درایور دستگاهی است که دور الکتروموتور را تنظیم می‌کند. زمانی که سیم‌پیچی یک دستگاه انجام می‌شود، سیم‌پیچ‌ها و قطعات باید محکم به هم بسته شوند و لقی نداشته باشند تا عملکردی مانند دستگاه فابریک ارائه بدهند. پس از پایان سیم‌پیچی، باید چک شود که جریان و دور الکتروموتور با مشخصات پلاک الکتروموتور مطابقت داشته باشد.

یکی  از اشتباهات بزرگی که در برخی از مراکز تعمیر الکتروموتور صورت می‌گیرد، تغییر در سایز سیم است. این کار اشتباه عموما به جهت آسان‌تر شدن تعمیر الکتروموتور انجام می‌پذیرد و به شدت غیر استاندارد است که در نهایت به تغییر گشتاور خروجی الکتروموتور منجر خواهد شد. 

 

آزمایش‌های تایید تعمیر سیم‌پیچ الکتروموتور

پس از اینکه کارهای تعمیر سیم‌پیچ انجام شد، باید برای تایید سیم‌پیچی مجدد، بر روی الکتروموتور آزمایش‌هایی انجام شود که عموما مراکز تعمیر این کار را انجام نمی‌دهند. این آزمایش‌ها عبارتند از:

  • آزمایش مقاومت عایق
  • آزمایش مقاومت سیم‌پیچ
  • آزمایش تلفات هسته و تعادل فاز
  • آزمایش با پتانسیل بالا
  • آزمایش شاخص پلاریزاسیون
  • آزمایش ولتاژ پله
  • آزمایش جرقه

 

آزمایش‌های مکانیکی بعد از تعمیر الکتروموتور

علاوه بر آزمایش‌هایی که در بخش قبلی اشاره کردیم، چند آزمایش فیزیکی هم باید برای تایید تعمیر الکتروموتور انجام شود. این آزمایش‌ها عبارتند از:

آزمایش تعادل روتر: تعادل روتر باید با درجه استاندارد ISO مطابقت داشته باشد. 

آزمایش عدم وجود ارتعاش یا لرزش: لرزش یا ارتعاش الکتروموتور باید با استاندارد API مطابقت داشته باشد.

آزمایش تحمل مجاز: تست بار یا تحمل مجاز باید با استاندارد API 686 مطابقت داشته باشد.